Ontdek Sprang-Capelle. Een zelfstandige gemeente tot 1997, toen het samen met Waspik en Waalwijk opging in de gemeente Waalwijk. Transport, bouw, kleinschalige industrie en land- en tuinbouw zijn de voornaamste bronnen van bedrijvigheid. Het inwonertal schommelt al jaren rond de 10 duizend.

Plattegrond2

goed bereikbaar, gunstig gelegen

Sprang-Capelle ligt in De Langstraat ten westen van Waalwijk langs de Bergsche Maas. Belangrijke ontsluitingswegen zijn de A59 (noordzijde) en de N261 (oostzijde). De A59 ligt op enkele autominuten en zorgt voor een snelle verbinding met steden als ’s-Hertogenbosch en Breda. Vanaf Sprang is het slechts 20 minuten fietsen naar hartje Waalwijk. 

Geboren uit drie kernen

De gemeente Sprang-Capelle ontstond op 1 januari 1923 uit de plaatsen Sprang, Vrijhoeve-Capelle (in de volksmond Vrijhoeve), en ’s Grevelduin-Capelle, en kreeg door zijn lintbebouwing de bijnaam ‘het langste dorp van Nederland’. Ondanks twee gemeentelijke herindelingen hebben de kernen altijd hun eigen karakter behouden. Sprang, de meest oostelijke kern, onderscheidt zich met bezienswaardigheden als de markante standerdmolen ‘Dye Sprancke’ (Oudestraat), de vijftiende-eeuwse Grote of Sint Nicolaaskerk (Kerkstraat) en de Hervormde Kerk uit de achttiende eeuw (Hoofdstraat). Aan het Raadhuisplein in Vrijhoeve-Capelle bevindt zich een winkelplein en het voormalige gemeentehuis van Sprang-Capelle. Even verderop – in de buurtschap Hooge-Vaart – ligt het 16e-eeuwse Kasteel Zuidewijn. In Capelle is een jachthaven, vanouds bekend als de Capelsche Haven, gedempt in 1950 en in 1998 weer gedeeltelijk uitgegraven. De haven staat in verbinding met de waterweg het Oude Maasje, die bij Raamsdonksveer uitmondt in de Bergsche Maas.

Gemoedelijke Brabantse tuin

Sprang-Capelle maakt deel uit van De Langstraat, ook wel de ‘tuin van Brabant’ genoemd. Een groene vrijetijdsregio te midden van drie attractieve steden: ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Kenmerkend voor De Langstraat zijn de uitgestrekte duinen, landgoederen, naaldbossen, moerassen, Schotse Hooglanders en het stroomgebied van de Bergsche Maas. Een recreatieplek bij uitstek voor fietsers, wandelaars mountainbikers, ruiters, menners, watersporters en andere outdoorfanaten. Een heerlijke streek, die een ambiance van gemoedelijk samenzijn en vermaak ademt. Met enkele toeristische iconen van formaat.

Koe

• Sfeer van weleer 

Proef de sfeer van weleer. Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën, bijzondere winkeltjes, goed uitgeruste havens en toprestaurants, is Vestigingstad Heusden een topbestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie, watersport en goed eten en drinken.

Shutterstock 1194085147

• Brabantse Sahara

Aan de enorme zandvlaktes dankt Nationaal Park De Loonse en Drunese Duinen haar koosnaam de ‘Brabantse Sahara’. Een gebied dat ook rijk is aan waterpartijen, heidevelden en bossen en dat nooit verveelt: van hutten bouwen, fietsen en paardrijden tot mountainbiken en struinen door bos en stuifzand.

Shutterstock 1232737492

• Wie de schoen past…

Wandel terug in de geschiedenis én blik vooruit in de toekomst van schoenen en leer. Het Schoenenkwartier, gehuisvest in het gerestaureerde Krophollercomplex in Waalwijk, mag je niet missen als liefhebber van schoenen, design, architectuur, kunst en cultuur. Een plek waar leren, creëren en verwonderen hand in hand gaan.

Shutterstock 570916663

• Wereld vol wonderen

Behoeft de Efteling nog introductie? Een sprookjesachtig park waar je de waan van alledag even achter je laat. Waar je het ene moment zweeft tussen trollen en elfjes en het volgende moment draken verslaat, voortrazend in een dubbele houten achtbaan. Het attractiepark dat jong en oud onderdompelt in magie en laat genieten.

Shutterstock 1478982005