Ontdek Sprang-Capelle. Een zelf­standige gemeente tot 1997, toen ze samen met Waspik en Waalwijk opging in de gemeente Waalwijk. Transport, bouw, kleinschalige industrie en land- en tuinbouw zijn de voornaamste bronnen van bedrijvigheid. Het inwoner­tal schommelt al jaren rond de 10 duizend.

Plattegrond2

Goed bereikbaar, gunstig gelegen 

Zeg je Sprang-Capelle, dan zeg je Waalwijk. Want vanaf Sprang-Capelle is het slechts tien minuten fietsen naar hartje Waalwijk met haar rijke aanbod van winkels, bezienswaardigheden en andere voorzieningen.  Sprang-Capelle ligt in De Langstraat ten westen van Waalwijk langs de Bergsche Maas. Belangrijke ontsluitingswegen zijn de A59 (noordzijde) en de N261 (oostzijde).  De A59 ligt op enkele autominuten en zorgt voor een snelle verbinding met steden als ’s-Hertogenbosch en Breda. 

Geboren uit drie kernen

De gemeente Sprang-Capelle ontstond op 1 januari 1923 uit de plaatsen Sprang, Vrijhoeve-Capelle (in de volksmond Vrijhoeve), en ’s Grevelduin-Capelle, en kreeg door zijn lintbebouwing de bijnaam ‘het langste dorp van Nederland’. Sprang, de meest oostelijke kern, onderscheidt zich met beziens­waardigheden als de markante standerdmolen ‘Dye Sprancke’ (Oudestraat), de vijftiendeeeuwse  Grote of Sint Nicolaaskerk (Kerkstraat) en de Hervormde Kerk uit de achttiende eeuw (Hoofdstraat). Aan het Raadhuisplein in Vrijhoeve-Capelle bevindt zich een winkelplein en het voormalige gemeentehuis van Sprang-Capelle. Even verderop  – in buurtschap Hooge-Vaart – ligt  het 16e-eeuwse Kasteel Zuidewijn. ‘Aquapelle’ luidt de toepasselijke naam van Sprang-Capelles jachthaven.  De haven staat vanouds bekend als de Capelsche Haven, werd gedempt in 1950 en in 1998 weer gedeeltelijk uitgegraven. De mooie, rustige  haven staat in verbinding met de waterweg het Oude Maasje, die bij Raamsdonksveer uitmondt in de Bergsche Maas.

Gemoedelijke Brabantse tuin

Sprang-Capelle maakt deel uit van  De Langstraat, ook wel de ‘tuin van Brabant’ genoemd. Een groene vrijetijdsregio te midden van drie attractieve steden: ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Kenmerkend voor  De Langstraat zijn de uitgestrekte duinen, landgoederen, naaldbossen, moerassen, Schotse Hooglanders en het stroomgebied van de Bergsche Maas. Een recreatieplek bij uitstek voor fietsers, wandelaars mountainbikers, ruiters, menners, watersporters en andere outdoorfanaten.

Roemrijke geschiedenis 

Afgebrand. Herbouwd. Verplaatst.  In verval geraakt. In oude glorie hersteld. De Sprangse molen Dye Sprancke kent een roerige en roemrijke historie. Hoewel er op de huidige plaats waarschijnlijk al in de vijftiende eeuw een molen heeft gestaan, begint de geschiedschrijving van het huidige Rijksmonument in 1747. Er is toen op deze plek een ‘standerdmolen’ gebouwd, het oudste houten type windmolen in de Lage Landen. Volgens het principe van de standerdmolen draait de molenkast, gebouwd op een voetstuk van balk- of metselwerk, met de wieken mee. De molen is richtbaar. Veel mensen zijn verrast als ze vernemen dat de wieken van rechts naar links draaien. 

As van Feyenoord 

Een belangrijk wapenfeit: op 4 april 1855 brandt de molen van Sprang af en wordt ter vervanging een molen in Vrijhoeve-Capelle aangekocht.  Begin negentiende eeuw verkast de molen naar zijn huidige standplaats. Ontdaan van wiekenkruis en trap werd de molen – voortgetrokken door paarden en rollend over boomstammen – naar de Oudestraat vervoerd. Als een van de weinige Brabantse molens werd ze bij de herbouw uitgerust met een as die vervaardigd is bij een niet-Brabantse firma: NSBM (Nederlandse Stoomboot Maatschappij) Feyenoord.

Herkomst naam 

Aan een uitgebreide restauratie in 1942 dankt de molen zijn huidige, karakteristieke uiterlijk: een grijze kast met een stormbint met visgraatverband. Door de jaren heen volgden de nodige renovaties. Vanouds had de molen geen naam. Bij voltooiing van een herstelbeurt in 1981 is de molen vernoemd naar een watertje dat ooit nabij de molen stroomde: ‘Dye Sprancke’.

Koe

• Sfeer van weleer 

Proef de sfeer van weleer. Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën, bijzondere winkeltjes, goed uitgeruste havens en toprestaurants, is Vestigingstad Heusden een topbestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie, watersport en goed eten en drinken.

Shutterstock 1194085147

• Brabantse Sahara

Aan de enorme zandvlaktes dankt Nationaal Park De Loonse en Drunese Duinen haar koosnaam de ‘Brabantse Sahara’. Een gebied dat ook rijk is aan waterpartijen, heidevelden en bossen en dat nooit verveelt: van hutten bouwen, fietsen en paardrijden tot mountainbiken en struinen door bos en stuifzand.

Shutterstock 1232737492

• Wie de schoen past…

Wandel terug in de geschiedenis én blik vooruit in de toekomst van schoenen en leer. Het Schoenenkwartier, gehuisvest in het gerestaureerde Krophollercomplex in Waalwijk, mag je niet missen als liefhebber van schoenen, design, architectuur, kunst en cultuur. Een plek waar leren, creëren en verwonderen hand in hand gaan.

Shutterstock 570916663

• Wereld vol wonderen

Behoeft de Efteling nog introductie? Een sprookjesachtig park waar je de waan van alledag even achter je laat. Waar je het ene moment zweeft tussen trollen en elfjes en het volgende moment draken verslaat, voortrazend in een dubbele houten achtbaan. Het attractiepark dat jong en oud onderdompelt in magie en laat genieten.

Shutterstock 1478982005